Ribera del Duero DO – oblast vysoce kvalitních vín

Pokud se bavíme o špičkových španělských červených vínech, většina lidí zcela souhlasí s názorem, že vína z Ribera del Duero neustále posilují svou pozici. Je to především díky velkému úsilí vinařů, kteří se rozhodli vyjádřit terroir prostřednictvím elegantních vín. Toto úsilí přineslo také prosperitu a nastavilo standard kvality na velmi vysokou úroveň.

Existuje řada faktorů, které způsobily nárůst popularity těchto vín a které lze shrnout následovně: maximálně využít vynikající vlastnosti své slavné odrůdy Tinta del País nebo Tinto Fino (Tempranillo) ; mikroklima vyskytující se převážně v regionu s chladnými nocemi a horkými dny, které pomáhají hroznům dosáhnout plné zralosti; vápencové a křídové půdy; a zejména velké odborné znalosti výrobců vína, kteří využili svých znalostí a zkušeností k vytvoření dokonalé rovnováhy mezi charakteristickými vlastnostmi odrůdy hroznů a přínosu zrání v sudech z dubu.

Region se nachází v severní části náhorní plošiny Pyrenejského poloostrova a leží podél řeky Duero v délce 115 km, která prochází provinciemi Soria, Segovia a zejména Burgos a Valladolid, kde se nachází většina vinic. Vinná réva je vysázena na svazích a terasách, které klesají k řece, a také na mírně zvlněném terénu.

Přestože se vína z této oblasti těší nesporné a zasloužené kvalitě, oficiální vinařskou apelací se Ribera del Duero stala až v roce 1982.

HISTORIE
Výroba vína v této oblasti byla známa již před 2500 lety, což potvrzuje nalezení zbytků vína v lokalitě Pinta Vacceo, v okrese Padilla de Duero, okres Peñafiel. Dalším z důkazů je objevení římské mozaiky z doby sklizně v roce 1972 v Baños de Valdearados. Mozaiky o rozloze 66 m², zdobené alegoriemi souvisejícími s římským bohem Bacchusem (řecký bůh vína, opilství, plodnosti a divadla), která je považována za největší mozaiku tohoto stylu na Pyrenejském poloostrově. Ve 13. století se uvnitř domů začaly objevovat první vyhloubené sklepy a víno a vinice se staly základní součástí kulturního a ekonomického rozvoje natolik, že se produkce zvyšovala, místní obchod se zintenzivňoval a začal export do zbytku Kastilie. V 15. století byly vytvořeny kastilské řády, ve kterých byla stanovena opatření související s kontrolou výroby a obchodu.
Označení původu, tak jak jej známe dnes, vzniklo z iniciativy pěstitelů vína a vinařů, kteří se zabývají propagací vinic a kvality vín z Ribera del Duero. Správní rada začala provizorně fungovat již v roce 1980, o dva roky dříve než bylo oficiální označení původu uděleno Ministerstvem zemědělství, rybolovu a výživy, a to 21. července 1982. Díky zavádění nových zemědělských postupů, nejmodernějších technologií pro výrobu vína a přísných kontrolních procesů uplatňovaných Kontrolní radou (Consejo regulador) stala Ribera del Duero synonymem kvality.

KLIMA
Specifické klimatické podmínky mají velký vliv na celý vegetační cyklus vinic a hrají zásadní roli ve vývoji vinné révy a zrání hroznů. Ribera del Duero spadá do středomořského klimatu, jehož hlavním charakterem je extrémní klima – suchá léta, dlouhé a drsné zimy, nízké srážky (průměrně 400-500mm/ročně) a velká tepelná oscilace ( od -20° do 42°C). Důsledkem toho všeho je mimořádná kvalita hroznů (malá velikost a silné slupky) a dokonalé pozdní zrání.

PŮDY A TERÉN
Povodí řeky, vytvořené během miocénu má horizontální úrovně, mírně zvlněné, omezené diferenciální erozí a dnes přeměněné na nízkoreliéfní nížinu.
V nadmořské výšce mezi 720 a 1100 metry vytvořila příroda a plynutí času půdu vyjímečných vlastností.
Nacházíme zde 3 hlavní typy půd:
✧ jílovité – složené z jemných červenohnědých zrn, které zadržují vodu, poskytují strukturu a charakter
✧ vápencové – bílé barvy, bohaté na vápenaté soli. Jsou to suché a vyprahlé půdy, které dodávají eleganci a komplexnost
✧ kamenné – balvany všech velikostí, bez zadržování vody. Přinášejí vínu zralost a sladkost

VINICE
Vinice se rozprostírají na 25. 035 ha, rozdělených na 63.835 parcel, které obhospodařuje téměř 8.000 vinařů a více než 307 vinařství. Více než 9% vinic je starších 80 let a byly vysázeny před rokem 1940, některé z nich jsou stoleté a z počátku minulého století.
Sklizeň je tradičně převážně ruční (80%). Ruční sběr do beden sice prodražuje a zpomaluje sběr, ale umožňuje větší výběr hroznů a zajišťuje, že se do vinařství dostanou v optimální kvalitě.
Protože méně je více, bylo v posledních deseti letech vyprodukováno “jen” 4.380 kg na ha, což je výrazně méně, než 7.000 kg na ha, které povolují předpisy denominace.

POVOLENÉ ODRŮDY
✧ hlavní pěstovanou odrůdou je Tempranillo, v regionu známé jako Tinta del País nebo Tinto Fino. V menší míře jsou pěstovány odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec a Garnacha Tinta, s maximální povolenou produkcí 7.000 kg/ha
✧ hlavní pěstovanou bílou odrůdou je Albillo Mayor, s maximální povolenou produkcí 9.500 kg/ha

Tempranillo
✧ odrůda s výjimečnou adaptací, kompaktními střapci s dvojitými rameny a střední velikostí
✧ poskytuje vínům výrazné fialové zabarvení, vyniká vůní ostružin, která se snoubí s černým lesním ovocem. V plné vyzrálosti, má čitelnou strukturu, sladké třísloviny a střední kyselost

Cabernet Sauvignon
✧ odrůda s dobrou adaptací, s malými a kompaktními hrozny, s menšími kulovitými bobulemi
✧ poskytuje vínům vysokou kyselinku, pěknou vůně zeleného pepře, které s vyzrálostí přecházejí do černého ovoce, s výraznými taniny

Merlot
✧ odrůda se střední adaptací, obtížnou násadou plodů a nízkou produkcí. Střední střapce se středně namodralými bobulemi
✧ u vín vyniká vůně černého ovoce v kombinaci s tóny sušeného ovoce, se středními taniny a kyselostí

Malbec
✧ odrůda se střední adaptací a malou produkcí, se středními volnými trsy a malými bobulemi
✧ vínům dává vysokou kyselinku a střední tanin, vyniká vůně černého ovoce, v kombinaci s tóny balzamikového mentolu, se středně intenzivními taniny

Garnacha Tinta
✧ odrůda s velmi dobrou adaptací a vysokou produkcí, se středními kompaktními hrozny a velmi pozdním dozráváním
✧ produkuje aromatická vína, ve kterých převládají zralé jahody, bledší barvy, střední kyselinkou a taniny

Albillo Mayor
✧ odrůda s velmi dobrou adaptací, rychlým zráním a střední produkcí. Hrozny jsou volné, středně velké, se zlatými bobulemi s velmi jemnou slupkou
✧ vína jsou aromatická, převládá v nich peckové a jádrové ovoce, jablka a broskve, barva je velmi jemná, mezi světle slámově žlutou a světle zlatou, se střední kyselostí

Vína z této oblasti jsou od červených mladých s vysokým podílem ovoce a výraznějším pocitem na patře, až po elegantní vína určená ke zrání (Crianzy, Reservy a Gran Reservy), která vynikají svou aromatickou komplexností, mohutností a vyvážeností na patře. Růžová jsou osvěžující a ovocná, mladá bílá vína jsou svěží s dobrou kyselinkou, která při zrání v sudu a lahvi poskytují komplexnější aroma.

Červená vína
✧ musí obsahovat minimálně 95% povolených červených odrůd a podíl odrůd Tempranillo nebo Tinto Fino nebo Tinta del País nesmí být nižší než 75%

Červená mladá vína
✧ bez zrání nebo se zráním, nebo fermentací v sudech po dobu kratší než 3 měsíce
✧ čirá, s alespoň střední intenzitou barvy a odlesky, které se pohybují mezi purpurově a fialově červenou
✧ se středně intenzivní vůní čerstvého červeného, nebo černého ovoce
✧ vyvážená a svěží, se středním nebo malým tělem a nízkou perzistencí

Červená mladá vína s přítomností sudu (Tintos jóvenes roble)
✧ se zráním, nebo fermentací v sudech, po dobu delší než 3 měsíce
✧ čirá, s alespoň střední intenzitou barvy a odlesky, které se pohybují mezi purpurově a fialově červenou
✧ s vůní čerstvého červeného, nebo černého ovoce spolu s vůní dubového dřeva
✧ vyvážená a svěží, díky kyselince, se středním tělem a nízkou perzistencí

Červená vína Crianza
✧ čirá, s alespoň střední intenzitou barvy a odlesky, které se pohybují mezi granátově a fialově červenou, s absencí oxidu uhličitého
✧ s vůní čerstvého, nebo sušeného červeného, nebo černého ovoce spolu s vůní dubového dřeva
✧ vyvážené, s dostatečnou svěžestí kyselinky a středním až velkým tělem a perzistencí

Červená vína Reserva a Gran Reserva
✧ čirá nebo mírně čirá, s alespoň střední intenzitou barvy a odlesky, které se pohybují mezi tmavou cihlově červenou a fialově červenou
✧ s vůní dubového dřeva, s možnou přítomností kompotovaného ovoce a absencí čerstvého ovoce
✧ v chuti vyvážené, s dostatečnou kyselinkou, středním a velkým tělem a významnou perzistencí

Růžová vína
✧ zpracování růžových vín se provádí minimálně z 50% povolených odrůd červených hroznů
✧ barva s jahodově růžovými tóny, nuancemi růžového angreštu a slabou fialovou iridiscencí v tenké vrstvě
✧ ovocné aroma, s charakteristickými projevy lesních plodů a zralého ovoce, typické pro odrůdy Tempranillo a Albillo
✧ v chuti ovocné a svěží, s atraktivní kyselinkou

Bílá vína
✧ jsou vyrobena z minimálně 75% z odrůdy Albillo Mayor

Bílá vína bez fermentace nebo zráním v dubovém sudu
✧ čirá, slámově žlutá
✧ s vůní “jiného” ovoce, může obsahovat rostlinné tóny
✧ vyvážené a svěží, se střední až vysokou kyselinkou a malým nebo středním tělem

Bílá vína s fermentací, nebo zráním v dubovém sudu
✧ čirá, s odstíny od slámově žluté po zlatožlutou. Ve vínech Crianza, Reserva nebo Gran Reserva může být starozlatý žlutý odstín
✧ s vůní “jiného” ovoce, čerstvého nebo kompotovaného a vůní dřeva
✧ vyvážené a svěží, se střední až vysokou kyselinkou, s malým až středním tělem

GARANČNÍ ŠTÍTKY

Každá lahev z Ribera del Duero je exkluzivní. Uvnitř se nachází nenapodobitelné víno, které prošlo přísnými kontrolami, než se dostalo ke spotřebitelům. Kontrolami výnosů vinic, všech pohybů vína, fyzikálně-chemickou a organoleptickou kontrolou vína před konečným uvedením na trh.
Kontrolní rada Ribera del Duero DO potvrzuje pravost a kvalitu vín svou pečetí a očíslovanou zadní etiketou. Tyto štítky umožňují nejbezpečnějším a nejspolehlivějším způsobem zaručit výrobu a komercializaci. Jsou jedinečné a nefalšovatelné a každý z nich obsahuje řadu bezpečnostních opatření, která prakticky znemožňují její padělání.

Existují čtyři typy zadních štítků, rozlišené pro každý typ zrání vína

COSECHA – červená, bílá a růžová vína
✧ “Joven” – bez fermentace nebo zrání v dubovém sudu
✧ “Roble” nebo “Barrica” – fermentace nebo zrání v dubovém sudu více než 3 měsíce
✧ jiná vína – vína, která nebyla vyrobena dle tradičních parametrů

CRIANZA
✧ červená vína – minimální doba zrání 24 měsíců, z toho minimálně 12 měsíců v dubových sudech
✧ bílá a růžová vína – minimální doba zrání 18 měsíců, z toho minimálně 6 měsíců v dubových sudech

RESERVA
✧ červená vína – minimální doba zrání 36 měsíců, z toho minimálně 12 měsíců v lahvi a po zbytek času v lahvi
✧ bílá a růžová vína – minimální doba zrání 24 měsíců, z toho minimálně 6 měsíců v lahvi a po zbytek času v lahvi

GRAN RESERVA
✧ červená vína – minimální doba zrání 60 měsíců, z toho minimálně 24 měsíců v lahvi a po zbytek času v lahvi
✧ bílá a růžová vína – minimální doba zrání 48 měsíců, z toho minimálně 6 měsíců v lahvi a po zbytek času v lahvi

EKONOMICKÁ DATA
✧ 5.035 ha vinic, rozdělených do 63.835 parcel
✧ téměř 8.000 vinařů
✧ více než 307 vinařství
✧ domácí trh 77%, zahraniční trh 23%

HODNOCENÍ SKLIZNÍ:
2021 – excelentní 2000 – velmi dobrá
2020 – excelentní 1999 – excelentní
2019 – excelentní 1998 – velmi dobrá
2018 – velmi dobrá 1997 – dobrá
2017 – velmi dobrá 1996 – excelentní
2016 – velmi dobrá 1995 – excelentní
2015 – excelentní 1994 – velmi dobrá
2014 – velmi dobrá 1993 – průměrná
2013 – dobrá 1992 – dobrá
2012 – velmi dobrá 1991 – velmi dobrá
2011 – excelentní 1990 – dobrá
2010 – excelentní 1989 – excelentní
2009 – excelentní 1988 – dobrá
2008 – velmi dobrá 1987 – dobrá
2007 – velmi dobrá 1986 – excelentní
2006 – dobrá 1985 – velmi dobrá
2005 – velmi dobrá 1984 – dobrá
2004 – excelentní 1983 – velmi dobrá
2003 – velmi dobrá 1982 – velmi dobrá
2002 – velmi dobrá
2001 – excelentní

Pokud máte zájem tato jedinečná vína ochutnat, můžete je koupit na e-shopu BONOViNO.cz

zdroj: www. riberadelduero.es, www.vinissimus.com, www. guiapenin.wine

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top